Prijavi se

PTZ kamere


Point, tilt i zoom odnosno PTZ kamere predstavljaju neverovatno napredne komade bezbednosne tehnologije. One nude visok stepen raznovrsnosti na način da ih možete ručno kontrolisati, a takođe mogu da se programiraju da samostalno obavljaju redovne kretnje kao što je konstantno pregledanje velikih površina. Ali treba imati na umu da sve prednosti koje donosi PTZ kamera imaju svoju cenu. Iako većina ljudi jednostavno pretpostavlja da su PTZ kamere uvek bolji izbor od fiksnih kamera, evo nekih stvari koje treba uzeti u obzir prije ulaganja u sigurnosni siste.

PTZ kamere imaju tendenciju da budu uperene upravo tamo gde vam baš nije potrebno da budu i to baš u onom trenutku kada je bilo potrebno da snime potpuno drugu stvar, a sve na osnovu njihove sposobnosti da pruže toliku pokrivenost. Ako odlučite da koristite PTZ kameru umesto nekoliko fiksnih kamera, ona vam može uštedeti i vreme i novac na početku, posebno ako je programirate za automatsko pomeranje po zadatmo obrascu, ali kamera neće biti u mogućnosti da se sama zaustavi ako prepozna neko kretanje ili nešto što nije u redu na isti način na koji bi fiksna kamera sa moguc´nostima otkrivanja pokreta mogla. Međutim, ako imate kontrolnu sobu ili osobu koja će upravljati i nadgledati PTZ kameru u svakom trenutku, onda c´e potpuna svestranost PTZ kamere lako zameniti čak i najsavremeniju mrežu fiksnih kamera.

U slučaju da imate više od samo jednog sigurnosnog sistema, PTZ kamera je često bolja opcija od fiksnih kamera. U kombinaciji sa alarmnim sistemima i kontrolom pristupa, podešavanjem PTZ-a za reagovanje kada je na primer neki drugi senzor sprečen ili ometen, znači da možete pokriti veliki prostor samo sa jednom kamerom. Naravno, ako se nešto desi na vašoj imovini bez isključivanja jednog od ovih senzora, čak i najsofisticiranija PTZ kamera možda nec´e uhvatiti pravi snimak ako se desi da ne bude okrenuta u pravom smeru u pravo vreme – ili ako je samo podešena da se aktivira kada se jedan od vaših sekundarnih sigurnosnih senzora aktivira.


Loading